הפרעות אכילה הן הפרעות פסיכיאטריות, המתאפיינות בהתנהגות של אכילה חריגה. הנפוצות מביניהן הן אנורקסיה, בולימיה והפרעות אכילה לא ספציפיות, הכוללות גם אכילה זללנית והשמנה.
באנורקסיה החולה נמנעת מאכילה, ולמעשה מרעיבה את עצמה. היא משלבת בכך גם הגברה ניכרת של פעילות גופנית. "בולימיה נרבוזה" היא מצב שבו החולה נתקפת בבולמוס של זלילה וצורכת כמויות אדירות של מזון. לאחר מכן מגיע שלב "ההיטהרות", שבו היא גורמת לעצמה להקיא ולשלשל. יש להדגיש כי על-אף שההתייחסות כאן היא לבנות, הרי הפרעות אכילה אינן נחלתן של אלו בלבד. ההערכה היא שכ15%-5 מחולי האנורקסיה והבולימיה הם בנים.
הפרעות אכילה נפוצות בעיקר בגיל ההתבגרות. הן הפכו למכה של שנות התשעים, במיוחד בקרב נערות בגיל ההתבגרות ונשים צעירות. התופעה התפתחה סביב מודל היופי המדגיש את הרזון, והנתפס כמראה המשדר הצלחה ובעקבותיו - תעשיית דיאטות המגלגלת סכומי עתק.
שכיחותן של הפרעות האכילה בקרב נשים בכלל מוערכת בטווח של 10%-0.5 בקבוצות גיל של 10-30, וזאת בהתאם למאפייני האוכלוסייה. ההערכה היא שאחוז אחד מהנשים בגילאים אלו לוקות באנורקסיה נרבוזה, והשכיחות רבה יותר בקרב אלו העוסקות בדוגמנות, במשחק ובענפי ספורט "אסתטיים", דוגמת התעמלות (אמנותית ומכשירים), מחול, החלקה אמנותית ושחייה אמנותית. שכיחותה של בולימיה נרבוזה מוערכת בכ-2%-1 מהאוכלוסייה.
בשנים האחרונות הולכת וגדלה שכיחותן של הפרעות האכילה, כמו גם טווח הגילים של הלוקות בהן: ניתן למצוא היום חולות צעירות מאוד, אפילו לפני גיל ההתבגרות, ומנגד - נשים על סף גיל המעבר.
להפרעות אכילה קיימים מספר סימני אזהרה:
• איבוד משקל משמעותי.
• דיאטת הרזיה למרות רזון.
• דימוי גוף שקרי: גם לאחר איבוד משקל רב המתבגרת חשה שמנה.
• עיסוק אובססיבי באוכל-בישול, חיתוך האוכל לחתיכות קטנות.
•הימנעות מאכילה בחברה.
•פעילות גופנית כפייתית.
• שימוש תכוף בשירותים/אמבטיה לאחר הארוחה.
• הפסקת המחזור.
הסיבות להפרעות אכילה
ההרעבה העצמית מתקיימת כנראה לא רק למען המטרה המוצהרת, הברורה, לרדת במשקל כדי להיראות טוב יותר, אלא היא מבטאת ומייצגת בעיות נפשיות סמויות. לעתים בעיות אלה הן מודעות, ולעתים אין הן מודעות, אבל אלה תמיד בעיות שהנערה מרגישה שלא ניתן לתת להן ביטוי ישיר, ומה שחשוב עוד יותר - שלא ניתן להתמודד אתן. כך קורה שהן מקבלות ביטוי עקיף, מרומז וסמלי, על-ידי הפרעת האכילה. שנאה עצמית וייאוש, פחד מהתבגרות מינית, או דיכאון - יכולים אם כן להתבטא על-ידי הרצון העז לרדת במשקל יותר ויותר , ועל-ידי הנכונות לסבול עד מוות לשם השגת מטרה זו. הפרעת אכילה אינה קשורה אך ורק לאוכל. קיימים גורמים נוספים רבים שמובילים להתפרצות הפרעת האכילה, בהם איבוד שליטה, חרדה, חוסר אונים, וצורך בתשומת לב.
על פי קריספ, חוקר אנגלי, אנורקסיה נרבוזה מבטאת את הקושי של הנערה האנורקטית להתבגר. היא מאמינה שאם היא לא תאכל, היא לא תגדל, ובדרך זו תצליח לעצור את כל תהליך ההתבגרות. הטענה "אני שמנה" אינה אלא דרך להביע את מחאתה כלפי גופה, שהולך ומשתנה ומתעגל והופך להיות נשי ומיני. ולכן, כל עוד פוחדת הנערה להתבגר, היא תתמיד בהרעבה העצמית כדי לגונן על עצמה מאימת הגדילה.
מחלה של חוסר שליטה
רבות דובר על רצונן של נערות אנורקטיות לרדת במשקל כדי להיות יפות יותר ומאושרות יותר. למרבה הצער, במילון של נערות אנורקטיות לא קיימים מושגים חיוביים כמו אושר או יופי. אין הן יודעות אושר מהו, ואין הן מאמינות שאי פעם הן יהיו יפות. נערות אנורקטיות תופסות את עצמן כרעות ומכוערות, וההרעבה העצמית עוזרת להן לסמם את הכאב. בתחילת התהליך הן מרגישות לזמן מה סיפוק מהישגיהן, אך הסיפוק הזה חולף עם החמרת המחלה, ואז נותרים רק הסבל, השעבוד לאימת האכילה, והדחף להמשך ההרעבה העצמית.
הטיפול
ישנה חשיבות גדולה מאד לגלות את הסוד כמה שיותר מוקדם. זה לא נקרא הלשנה אלא חברות ואחריות. ככל שנגלה את הסוד, כך נוכל לעזור לנערה שנמצאת במצוקה גדולה.
בטיפול באנורקסיה נרבוזה, העזרה של הסביבה הקרובה - משפחה, חברים ומטפלים - היא קריטית. נערה אנורקטית היא נערה טובעת, שנסחפת במערבולת ההתנהגות האנורקטית. עלינו לעשות כל שביכולתנו כדי למשותה מן המים הסוערים, להביאה לחוף מבטחים, להחיותה, ולעזור לה למצוא את השביל הבטוח שעליו תוכל לצעוד אל עתידה.
יש לכם חברה (או חבר) עם בעיות אכילה? זו הדרך שלכם לעזור להם!
חתמו על העצומה והעבירו אותה לחברות ולחברים. עזרו לנו לקדם את הפרויקט הגדול והחשוב הזה. העצומה נכתבה כיוזמה של גולשת באתר 4girls והיא מקבלת תמיכה מלאה של כל צוות האתר.
http://www.4girls.co.il/newsite/petition.asp??catId=404
הכתבה נכתבה ע"י ענת מטיאש (B.Sc) דיאטנית קלינית מומחית בתזונת ילדים ונוער, מנהלת מועדון Fiteat להרגלי אכילה והרזיה לילדים ונוער בשילוב כושר. ענת עונה בימי שלישי על שאלותיכן בנושאי דיאטה, תזונה וכושר.
לאתר של ענת לחצי כאן www.fiteat.com