גודל טקסט‎ נורמלי‎ גדול‎ ענק‎
ניגודיות צבעים‎
רגיל‎ מותאם לכבדי ראייה
סגור

הגוף שלנו

"זה כאילו מובן מאליו שזה ככה, אבל פתאום חשבתי למה בעצם?" יועצת מיניות עונה לשאלות של בנות

תוכן פגעוני
tag icon תגיות:
פברואר 27, 2021 09:25
photo

תודה רבה לבארי אייזנברג, על מענה לשאלות הגולשות. בארי היא עובדת סוציאלית, מנהלת את סניף "דלת פתוחה" באר שבע. "דלת פתוחה" מעניקה ייעוץ, מידע והדרכה בנושאי אהבה, זוגיות ומיניות לבני נוער על ידי אנשי מקצוע, ללא תשלום בטלפון 08-6652436 ובאתר האינטרנט.

 

שאלה:

היי, המונח הזה "גיל ההתבגרות" תמיד מוצג כמשהו כל כך ברור ורגיל אבל אני חושבת שדווקא חשוב להתייחס לזה.

הגוף שלנו כל הזמן גדל ומשתנה אז רציתי לדעת למה ואיך?

למה אנחנו נולדות עם צבע עיניים ושיער מסוים ואז זה משתנה?

למה החזה שלנו גדל לאט לאט ולא נולדות איתו בגודל מלא?

למה אנחנו מתחילות להצמיח שיער בכל מיני מקומות רק בגיל מסוים?

למה אנחנו מקבלות מחזור בפעם הראשונה רק בגיל 11+ ולא בגיל 3?

תודה רבה!

תשובה:

שלום לך,

אני שמחה שפנית אלינו עם השאלות האלו ושאת מגלה סקרנות כל כך בריאה וטובה.

אענה על השאלות לפי הסדר בו שאלת:

הגוף שלנו נוצר באופן מופלא ומתפתח עם הזמן בהתאם לצרכים שלנו באותו שלב בחיים. צריך הרבה אנרגיה, משאבים ופעולות כדי לאפשר לגוף שלנו גדילה וצמיחה, לכן זהו תהליך ארוך ומתמשך, שמתנהל במקביל להתפתחות ולהתבגרות שהמוח שלנו- שמנהל את כל הגוף שלנו- עובר.

צבע עיניים ושיער (כמו גם צבע עור) מושפע מחלבון בגוף שלנו שנקרא מלנין, וה"מתכון" לכמות המלנין שלנו עובר אלינו בתורשה מההורים שלנו. ככל שיש יותר מלנין- העיניים השיער והעור שלנו יהיו כהים יותר. לעיתים בגיל צעיר הגוף שלנו מייצר מעט מלנין ולכן הגוונים בהירים יותר, אך ככל שהילד גדל הגוף שלנו מגביר את כמות המלנין בהתאם למה שכתוב ב"מתכון" הגנטי ולכן הגוונים משתנים.

שאר השאלות שלך עוסקות באופן ספציפי בתהליכים שקורים בהתבגרות המינית שלנו. התבגרות מינית אורכת מספר שנים בהן קורים שינויים בגוף שלנו שמטרתם היא המעבר מגוף של ילד לגוף של אדם בוגר. אחת הפעולות החשובות במהלך החיים הבוגרים של האדם היא היכולת שלו להעמיד צאצאים, לכן בתהליך זה יש גדילה של רקמת השד שמכילה בלוטות וצינורות חלב שיוכלו בעתיד להניק תינוק. כך גם הופעת המחזור החודשי, שמטרתו היא הכנת הגוף להיריון כל חודש מחדש, דבר שבוודאי לא רלוונטי בגיל 3 אלא בשלב מאוחר יותר בחיינו. זמן הופעת המחזור החודשי לראשונה מושפע מגורמים רבים, למשל גנטיקה- סביר מאוד שהמחזור יופיע אצלנו בפעם הראשונה בגיל שסמוך לגיל בו ההורים שלנו חוו את ההתבגרות המינית שלהם. זה מושפע גם מלחץ שיכול לעכב את הופעת המחזור החודשי, והצורך שיהיו בגוף שלנו לפחות 17% שומן כי רקמה זו מאוד חשובה ליכולת שלנו לשאת עובר.

כל תהליך המחזור החודשי מושפע מפעילות של הורמונים בגוף שלנו, ולהורמונים אלו יש השפעות נוספות, למשל התפתחות איברי המין שלנו, הופעת שערות במקומות שונים בגוף כמו שיער ערווה או בבתי השחי, ואפילו הופעת פצעונים או שינוי קול אצל בנים. לפעמים חלק מההשפעות הן ללא כוונה גדולה ומיוחדת אלא חלק מהאופן בו הגוף שלנו בנוי ומהשפעות של חומרים שונים עליו, כמו ההורמונים.

ברוב המקרים הגוף שלנו עובד לפי עיקרון בו הוא לא משקיע אנרגיה בדברים מיותרים אלא במה שחשוב ורלוונטי לאותו הזמן, לכן יש דברים שמתפתחים בגוף שלנו בשלבים מסוימים בחיים בהם אנחנו צריכים אותם ולא לפני, כמו ההתבגרות המינית שלנו. דוגמא נוספת היא תנועות מסוימות שאנחנו עושים כתינוקות וקשורות לשלב ההתפתחותי בו התינוק מצוי, אבל בשלבים מאוחרים יותר בהם תנועות אלה לא רלוונטיות או אפילו מפריעות לפעולות חדשות שהתינוק לומד לעשות- הן פשוט נעלמות.

אני מקווה שעזרתי לך להבין חלק מהדברים בצורה טובה יותר, תמשיכי להיות סקרנית ולברר לעומק את הדברים שמטרידים אותך.

במידה ויש לך עוד שאלות את יותר ממוזמנת לפנות ל"דלת פתוחה", מרכז הנותן ייעוץ לבני הנוער בכל הקשור לאהבה, גיל ההתבגרות ומיניות, ולקבל ייעוץ נוסף פרטים באתר- https://www.opendoor.org.il/.

מקווה שעזרתי, בהצלחה בהמשך,

בארי דגן, עו"ס, דלת פתוחה.

 

 

רוצה גם להעלות שאלה ליועצת מיניות?

לחצי על העיפרון שלצד שורת החיפוש, בחרי "שאלי יועצת", בחרי בקהילה "גוף" ובתגית "שאלות מיניות".

בהצלחה!

 

כתבות דומות:
תוכן פגעוני
הגיבי לפוסט
user image
הגיבי
mask
0 תגובות